Hovedmeny


Været på Gråfjellhytta
Avlest //
Værstasjonen er nede for vedlikehold

Været i Brygfjelddalen
Avlest 12/08/2013 00:14
Temp 8.3 °C
Nedbør time/dag 0.0/0.0 mm
flau vind fra ØstNordØst
(0.9 m/s)

TagsOkstindan Fjellmaraton

OKSTINDAN FJELLMARATON
En fjelltur med natur-og kulturopplevelser.  OBS. Dag 2 har ny løypebeskrivelse.

Obligatorisk og nødvendig informasjon til deg som tenker å delta på Okstindan fjellmaraton.

Deltakere i Spjeltfjelldalen - foto Berit BjørkmoHerved inviteres du til en real fjelltur i praktfullt nord-norsk terreng. Ta turen sammen med guider eller alene. Okstindan, Nord-Norges tak, er en opplevelse uansett.

Turen arrangeres annethvert år (partallsår) og er en fjellmarsj rundt Okstindan fra Røssvatnet til Korgen. Hele turen er 55,5 km og går over to dager. Totalt er det 1600 meter med motbakker. De fleste velger å nytte dagene i rolig tempo.

Turen er ei vandring i nydelig vakker natur, variert terreng og med mange kulturopplevelser.

1. dag 27,5 km.
Røssvatnet, “Nordlands Tornerose” som Theodor Caspari kalte den, er ei 218 kvadratkilometer stor, blågrønn flate og ønsker deltakerne velkommen. Den er vakker, men også ei viktig energikilde for hele Helgeland, særlig storindustrien i Mosjøen og Mo i Rana. Ole Svare har skrevet en historie om hvor navnet Røsvatnet kan komme fra.

Etter bare 3 km vandring med noe stigning i den første delen, får en oversikt over Spjeltfjelldalen medSpjeltfjelldalen, Foto: Berit Bjørkmo Stormyra i bunnen. Dette området er vernet på grunn av sitt plante- og fugleliv. Området er et ettertraktet jaktterreng både for stor- og småvilt. Svenke reineiere nytter området til sommerbeite, så en kan treffe på store flokker med reinsdyr under marsjen.

Etter oppstigningen de første 3 kilometrene kommer en over i et slakt og behagelig terreng med stort sett fast mark. På vestsida av dalen dominerer Okstindmassivet, et fantastisk fjellområde , nesten utilnærmelig å se til, men malerisk og flott. Faktisk ligger Okstindan i øyekroken begge dagene av marsjen.

Balskøta kaffekok, Foto: Stig BangMidt i dalen kommer en til ei køte bygd i tradisjonell samisk stil. Denne er åpen og kan nyttes både til kaffekok og kvil, så nå er det tid til å drikke kaffe og spise matpakken. Du har nå gått 11,8 km av de 27,5 km som skal unnagjøres i løpet av dagen. Den opprinnelige Balskøta som den heter , ligger rett bortenfor køta som er i bruk. Gammelkøta kan besiktiges, men er ikke lenger til daglig nytte.

Fra Balskøta er det vekslende myr/fastmark til Gressvatnet.Når en kommer til Gressvatnet, ser en området hvor det var bosettinger for flere tusen år siden. Her går en virkelig på historisk grunn. Stien går såpass langt opp at en har oversikt over hele bukta der bosettingen var. Bare fantasien kan sette grenser om hvordan livet var der. På vatnet har det også vært dramatikk med drukningsulykker og mye slit for å berge livet. Vindene fra fjella kan komme fort og uventet.

Hemnes Turistforening har også ei hytte, Gressvasshytta, i området. Det er ei ny hytte som er en del av Nordlandsruta. Flott beliggenhet.

Austerisen i Okstindan - foto: Berit BjørkmoPå tur mot brekanten gis det virkelig alpine opplevelser. En krysser Oksfjellelva og deretter er det jevn stigning opp mot bretunga av Østisen som kan være en sann fristelse for de som liker utfordringer i blåsien. Berga er blankskurte, breisen med sprekker i grå-og blåtoner og fjella med Oksskolten nærmest, reiser seg rett til himmels.Her er det noe steinete bunn i overgangen mellom Østisen og Kjensvatnet. Under den bratte nedstigningen mot Kjensvatnet er det fin oversikt over områdene mot nord.

Ved Kjendsvasshytta er det overnatting. Hytta ble bygd første gang i 1904 og er blitt påbygd og renovert mange ganger, helt fram til i dag. Den har sin egen historie.

All tung bagasje, telt og overnattingsutstyr har HTF fraktet med bil fra samlingsplassen i Korgen. Deltakerne kan kjøpe seg middag og forfriskninger ved hytta. Regelen er at alle som deltar, må ligge ute i egne telt. Utpå kvelden blir det som regel både bålkos, sang og fortellinger. Sosialt og hyggelig.

2. dag

Løypa på dag 2 starter med ei kraftig stigning fra Kjensvasshytta mot Stor-Nila tjønna, 2,5 km. Så går stien opp til Leirbotntjønna. Her blir det ei bratt skråli som må forseres. Fra Leirbotntjønna går stien over vannskillet og ned mot Leirbotnelva. Der er det ei hengebru. Når hengebrua er passert, forlater stien den tradisjonelle stien fram mot Leirbotnet. Den nye stien tar av til venstre rett etter brua og går i sørvestlig retning mot Rabothytta.IMG_4082_d__lzn-1 Ved Rabothytta blir det forfriskninger. Det er ca 10 km fra Kjensvasshytta. Flott utsikt.

Stien fra Rabothytta går i lett terreng mot den gamle Steinbua. Videre går den mot Mørkbekktjønna nedfor  Steinbua. Her kommer det ei ur og et ulendt terreng som krever oppmerksomhet. Det kan være særlig glatt i dette området dersom det er vått. Så følges en klar sti ned mot anleggsveien. Når den treffes er 5 nye kilometer tilbakelagt.

Dagens trase avsluttes med at anleggsveien følges til Tverå, øverste garden. (5 kilometer). På snuplassen, rett nedenfor garden står det en bil og venter, og det blir skyss til det tradisjonelle målet ved Samfunnshuset i Korgen.

 

Du kan få ytterligere informasjon fra turlederne:

Ingeborg Elvebakk Mob 99 23 47 75 og
Elsa Hoel Tlf 75 19 13 16 Mob 91 14 07 02

Okstindan Fjellmaraton: Praktisk informasjon

Tidspunkt: Annethvert år, neste  18.-19.august 2018

Start: Frammøte ved Samfunnshuset i Korgen seines kl 0730 lørdag  den altuelle helga. Buss settes opp fra Samfunnshuset i Korgen. Parkering ved Samfunnshuset. Steikvasselva ved Røssvatnet kl 09.00. Start andre etappe fra Kjensvasshytta kl 08.00 søndag .

Mål: Samfunnshuset i Korgen, ca fra kl 1400 søndag .Det er kaffe og lett matsalg på Samfunnshuset, og mulighet til å dusje på Korgen Sentralskole. Middag kan ellers kjøpes på Vertshuset i Korgen og Kroa på Korgfjellet.

Kart: Kartbladene. Ved å henvende deg til ingeborg@hemnesturistforening kan du kjøpe turkartet som dekker hele Hemnes Kommune. Det koster kr 100 pluss porto kr 20.

Priser: Startavgift: 600 Kr pr person for DNT-medlemmer, kr 700 for ikkemedlemmer. Pris inkluderer buss til startsted og transport av bagasje.

Forsikring: Deltakerne er ikke forsikret gjennom arrangementet, og må sørge for eventuell forsikring selv.

Transport: Buss settes opp fra Samfunnshuset i Korgen til Steikvasselva. Utstyr fraktes for deltakerne til Kjensvasshytta, og dette må leveres på Samfunnshuset før bussavgang. NB: Ett og bare ett kolli pr person! Bagasje fraktes tilbake til Samfunnshuset og er tilgjengelig der fra kl 13.30 søndag.

Overnatting: Overnatting ved Kjennsvasshytta. Deltakerantallet er så stort at man må ligge i eget telt ved hytta. Bagasje fraktes fra Samfunnshuset i Korgen til Kjennsvasshytta. Sosialt samvær lørdag kveld. Overnatting før/etter: Korgen Vertshus telefon75 19 72 00, Korgen Camping telefon 75 19 11 36 , Steikvasselv gård telefon 75 19 63 71, Korgenfjellet Kro telefon 75 17 01 50.

Mat: Deltakerne må ha bære med seg mat for selve turen lørdag og søndag. På Kjennsvasshytta selges det middag og drikke (også øl og vin) lørdag samt litt kamkaka. Deltakerne kan sende egen mat for oppholdet på Kjennsvasshytta og andre etappe med bagasjen som blir transportert til Kjennsvasshytta.

Guider: Hemnes Turistforening har guider for turen. Bakerste guide har radiokontakt med Sanitet/Førstehjelp.

Sanitet/førstehjelp: Norsk Folkehjelp har sanitets-/sambandsstasjoner ved start, Artfjellsnyta (3 km), Køta (11,8 km), Leirbekkhaugen (24 km), Kjennsvatn (27,6 km), Leirbotnelva (31 km).

Okstindan Fjellmaraton: Timeplan

Påmelding: https://www.deltager.no/OkstindanFjellmaraton2016

Lørdag

Kl 07.30: Oppmøte og registrering ved Korgen Samfunnhus. Parkering ved Samfunnshuset. Levering av bagasje som transporteres til Kjennsvasshytta. Bussavgang til Steikvasselva.

Kl 09.00: Start første etappe fra Granheim ved Nord-Røssvatnet. Husk registrering av start!

Fra kl 13.00: Salg av forfriskninger ved Kjennsvasshytta

Fra kl 14.30: Salg av middag ved Kjennsvasshytta. Vi selger øl og vin også.

Fra kl 16.00: Badstua er varm på Kjennsvasshytta

Ca kl 18.00: Vi selger kamkaka med smør og kanskje ost, litt øl og vin om ønskelig – og folk koser seg rundt bål, i vasskanten og i teltåpningen!

Søndag

Fra kl 06.30: Salg av kamkaka med smør på Kjennsvasshytta. Vi sørger også for varmt vatn til kaffe/te til termosen!

Kl 08.00: Start andre etappe fra Kjennsvasshytta. Husk registrering av start!

Kl 13.30: Bagasje fra Kjennsvasshytta er tilgjengelig på Samfunnshuset i Korgen.

Fra kl 14.00: Mål ved Samfunnshuset i Korgen. Salg av kaffe, forfriskninger og lett mat. Mulighet til dusj. Utdeling av deltakerbevis. Husk registrering av at du har kommet fram!

 


Okstindan Fjellmaraton: Kontakt/Påmelding

Påmelding

Påmelding på nett: https://www.deltager.no/OkstindanFjellmaraton2016

Du kan få ytterligere informasjon fra turlederne:

Ingeborg Elvebakk Mob 99 23 47 75

Elsa Hoel Tlf 75 19 13 16 Mob 91 14 07 02

Okstindan fjellmaraton: Kortbeskrivelse første dag

 

  • Pakk alt utstyr du har bruk for ved Kjennsvasshytta, pakk og merk det godt og ha en plastsekk utenpå (f eks søppelsekk). Leveres ved Samfunnshuset i Korgen seinest kl 07.30 lørdag.
  • Gå på venstre side av dyrket mark rett etter start.
  • Rett etter passering av bru over Oksfjellelva (19,4 km) kommer du til et “veiskille”. Gå langs Okstindbreen, IKKE langs Gressvatnet.
  • Ta til venstre når du kommer til veien ved Austre Kjennsvatn. Følg veien til Kjennsvasshytta (ca 2 km).
  • VIKTIG: Registrer deg når du ankommer Kjennsvasshytta, så slipper vi leiteaksjon etter folk som ikke er borte!!!

Okstindan fjellmaraton: Kortbeskrivelse andre dag

  • Lever ferdig pakket bagasje på angitt sted før du starter fra Kjennsvasshytta. Du får den tilbake fra kl 13.30 ved Samfunnshuset (mål) i Korgen
  • Ikke start før kl 08.00, vi må få ut mannskap til løypa i tide! Husk registrering av at du starter!!!
  • VIKTIG: Husk å bli registrert i mål, så slipper vi å leite etter deg i terrenget!!! Det trekkes premier blant deltakerne, sjekk trekningslista!
  • Mulighet for dusj ved Korgen Sentralskole